top of page
Pastellgradient

Taktil massage

Taktil betyder beröring och känsel. Taktil massage är utvecklad av sjuksköterskan Siv Ardeby på 90-talet. Socialstyrelsen godkände den för användning inom vård, skola, omsorg, rehabilitering och som avslappningsmassage i friskvårdande och förebyggande syfte.

Huden är vår yttre gräns, den fysiska gränsen för jaget. Den är en del av vår personlighet. Det taktila sinnet, känselsinnet ligger i huden. Huden är vårt största organ som har 5000 beröringsreceptorer per kvadratcentimeter hud.

Beröringen aktiverar produktionen av viktiga hormoner som hjälper oss att må bättre: serotonin, oxytocin och melatonin. Oljorna som används är kallpressade eftersom dessa har bibehållna vitaminer som är nyttiga för huden. Dessutom tar det bara 9 sekunder (!) för ett ämne att gå in i kroppen vilket gör att oljevalet vid en helkroppsmassage är extra viktigt.

Hur

Taktil massage är en mjuk, djupt avslappnande berörings- och känselsinnesmassage. Genom beröring av huden aktiveras vårt känselsinne som finns inbäddad i huden. Impulser sänds via ryggmärgen till hjärnan, där den medför en rad fysiologiska och psykologiska effekter i kroppen. Den mjukt omslutande beröringen av huden sker med respekt, omtanke och lyhördhet för dina önskningar och behov. Den får inte ge obehag och smärta, då detta aktiverar det sympatiska nervsystemet. Hudberöringen är kontinuerlig, med lugn rytm följer rörelserna varandra. En stor del av kroppen masseras från topp till tå, det är alltså en helkroppsmassage.

Frekvens

Denna massage kan man få regelbundet för att hjälpa kroppen att behålla sitt välmående. Om man har uttömt sina reserver dvs mår dåligt så rekommenderas det att man får massagen minst var 10:e dag eftersom man då undviker att göra slut på det lager man har byggt upp vid tidigare tillfällen. Hur många behandlingar som behövs för att komma upp i önskat välmående är individuellt.

Möjliga fysiologiska effekter

Sänkt blodtryck

Minskad hjärtfrekvens

Avspända muskler

Ökad cirkulation

Förbättrad mag- och tarmfunktion

Lägre nivåer av stresshormon

Smärtlindring

Förhöjt immunförsvar

Långsammare och djupare andning

Bättre sömn

Snabbare sårläkning

Möjliga psykologiska effekter

Ökad koncentrationsförmåga

Stärkt självkänsla och kroppsuppfattning

Mindre rädsla och ångest

Bättre inlärning

Avslappning, lugn och ro

bottom of page